Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Волфганг Шойбле: Сега е време за прагматизъм

Волфганг Шойбле
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германският министър на финансите Волфганг Шойбле призова 27-те страни-членки на Европейския съюз, които ще останат след напускането на Великобритания, да възприемат междуправителствен подход към проблемите, ако видят, че Европейската комисия не се намесва, предаде Ройтерс.

Шойбле заявява, пред германския вестник "Велт ам зонтаг", че сега е време за прагматизъм. Необходими са спешни действия, добави той и подчерта, че обичайните за Брюксел срокове са прекалено дълги. Шойбле казва още, че принципно подкрепя засилването на интеграцията в Съюза, но че предвид засилващата се демагогия и евроскептицизъм, сега не е моментът за това. В същото време, в отговор на въпрос дали Брюксел трябва да върне някои правомощия на страните-членки, германският финансов министър добавя, че належащите проблеми трябва да се решават бързо, за да се върне доверието на гражданите.

Германският вицеканцлер и министър на икономиката Зигмар Габриел поиска в събота в интервю за вестник "Нойе Оснабрюкер цайтунг" намаляване на броя на еврокомисарите и преразпределяне на бюджета на Европейския съюз.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени