Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Двигателите на ЕС в среща за Западните Балкани

Лидерите на Франция, Италия и Германия се събират на 4 юли в Париж на среща на върха на Евросъюза и на Западните Балкани. В дневния ред на дискусиите са проблемите с миграцията и сътрудничеството, а също Брекзит. Ще бъде обсъдено и отпускане на 400 милиона евро, от които близо 140 милиона европейски фондове, за регионално сътрудничество в областта на енергийните мрежи и младежки проекти.


Франс прес отбелязва, че целта на срещата е да бъде насърчено сътрудничеството между страните от региона - Македония, Босна, Косово, Сърбия, Албания и Черна гора и партньорите им от Европейския съюз – Словения, Хърватия, Германия, Италия, Австрия и Франция.


Ръководителите на участващите държави, към които ще се присъедини и върховният представител на ЕС за външната политика и политиката на сигурност Федерика Могерини, ще говорят за т.нар. Балкански път, използван от сирийските и иракските мигранти, както и за антитерористичната борба. 


Парижката среща на върха е третата от поредицата съвещания от Берлинския процес, иницииран през 2014 г., за да бъдат насърчени реформите и развитието на шестте страни от Западните Балкани, които са на различни етапи в процеса на присъединяване към Евросъюза.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени