Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сондата "Юнона" навлезе в орбитата на Юпитер

Снимка: БГНЕС

Космическият апарат „Юнона“ навлезе успешно в орбита около Юпитер. Сондата измина над 2 милиарда и 700 милиона километра за пет години, за да достигне най-голямата планета в Слънчевата система. През следващите две години „Юнона“ ще изследва магнитните полета и химическия състав на планетата. Мисията е на стойност 1,1 милиарда долара и има за цел да разкрие произхода на планетата. С думите "Добре дошли на Юпитер"  от лабораторията на НАСА в Пасадена, Калифорния, приветстваха събитието.

Предстои "Юнона" да обиколи планетата 37 пъти през идните 20 месеца, като ще бъде космическият кораб,  доближил се най-близо до нея - сондата ще надникне през облаците на планетата от само 5000 километра височина от повърхността.
Последната космическа мисия до Юпитер беше отпреди повече от две десетилетия. Тогава сондата "Галилей" орбитира около Юпитер и сега" Юнона" ще се опита да даде отговор на редица въпроси, останали неизяснени по време на мисията на Галилей. Първи апарат, преминал край Юпитер, обаче е корабът "Пионер едно", който през 1973 г. прелетя близо до планетата.
Юпитер е най-тежката планета в Слънчевата система, от типа газов гигант е и не прилича на скалистите Земя и Марс. Тя е пета по отдалеченост от Слънцето.

Ето как учени от НАСА обясняват детайли от мисията на "Юнона" - записът е излъчен в предаването "Хоризонт до обед":

Най-страшното според мен за Джуно са неизвестните. За околната среда която трябва да понесем е толкова неизвестна. Нищо не е сигурно за това което ще се случи. Това е чуводище не прощава, овърти се толкова бързо около остта си завихряйки прах, скали, електрони, комети... всичко което се приближи до Юпитер се превръща в оръжие на тази планета. Помислете какво може да има в недрата й - тайните на нашето съществуване като слънчева система.

Най-голямото магнитно поле, най-голямата радиация... На земята сме изложени на радиация от 1/3 от рад, това което очакваме да видим на Юпитер е 20 милиона рад... Нито един космически кораб не е летял толкова близко до Юпитер. Номерът е да се приближим, да се приближаваме, като с ласо, да съберем данни... и да се отдалечим. А първият път, когато влизаме в орбитата на Юпитер - това ще е най-опасният момент - наричаме го вклиняване в орбитата на Юпитер. Нищо от това, което предстои не е сигурно...


Още по темата - в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна