Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ВКС върна делото за убийството на Яна Кръстева в Борисовата градина

Според ВКС апелативната инстанция е формулирала двусмислено заключенията си като е постановила осъдителната присъда на Чеци

| обновено на 05.07.16 в 18:02
Николай Русинов - Чеци
Снимка: БГНЕС

Върховният касационен съд върна делото за убийството на Яна Кръстева в Борисовата градина на Софийския апелативен съд. Младата жена беше убита на 9-и юли 2011-а година. Според върховните магистрати втората инстанция не е анализирала внимателно доказателствата по процеса. Подсъдим по делото е Николай Русинов - Чеци.

Според ВКС апелативната инстанция е формулирала двусмислено заключенията си като е постановила осъдителната присъда на Русинов.

Върховната съдебна инстанция вижда в мотивите на първия състав на Апелативния съд "тежки и непреодолими противоречия, неясноти и неубедителни изводи". С атакуваните мотиви беше отменена доживотната присъда на Николай Русинов и беше заменена с 19 години затвор, защото магистратите не откриха достатъчно доказателства, че Яна е била убита по особено мъчителен начин, а извършителят е проявил изключителна безчовечност и коравосърдечност и садизъм.

Върховният касационен съд упреква долната инстанция, че е не е анализарала всички събрани по делото доказателства  и че е формулирал по твърде двусмислен и неясен начин заключенията си за начина, по който е била убита Яна.

И адвокатът на Русинов, и представителят на семейството на Яна Кръстева бяха доволни от връщането на делото и изразиха надеждата си, че новият състав на Апелативният съд ще промени присъдата. Иво Найденов очаква Русинов да бъде оправдан, а Григор Вълков  - да остане в затвора до живот:

Защитникът на Чеци - Иво Найденов каза, че е очаквал именно такова решение да бъде постановено от ВКС, тъй като по делото е имало много пропуски, които са били констатирани от върховните съдии:

За мен делото беше внесено под натиск. Градска прокуратура внесе едно не готово дело.
Смятам от самото начало, че на тези доказателства не може да бъде постановен осъдителен съдебен акт
Григор Вълков казаСпоред мен, всичко, което е трябвало да бъде направено, е направено. Всестранно и пълно са събрани и са изследвани абсолютно всички факти, които са били установени и събрани тогава към онзи момент.
Познавам всичките доказателства и всички тези доказателства несъмнено водят до категоричния извод, че той е авторът и че той е извършителят на убийството.

Доволни от решението на ВКС двамата адвокати се оказаха с коренно противоположни очаквания от съдебното продължение на делото за смъртта на Яна. Найденов чака присъда невинен, а Вълков затвор до живот.
На първа инстанция Николай Русинов-Чеци беше осъден на доживотен затвор. Втората инстанция - Софийският апелативен съд - намали наказанието на 19 години затвор. В мотивите си ВКС смята, че основателни основания да оспорват присъдата имат както защитата на Русинов, така и близките на Яна, така че делото трябва да бъде разгледано по-прецизно от нов състав на Софийския апелативен съд.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна