Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Марк Карни: Великобритания навлезе в период на несигурност

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Английската централна банка обяви мерки, които да гарантират, че британските банки ще могат да продължат да отпускат заеми, а застрахователите няма да се откажат от корпоративните си полици. "Банк ъф Инглънд" облекчи капиталовите изисквания за банките, което освобождава до 150 милиарда паунда за кредити. Наличието на тези пари в реалната икономика може да помогне, ако несигурността след референдума в полза на Брекзит доведе до забавяне в растежа. Гуверньорът на Централната банка Марк Карни обясни, че това е огромна промяна в политиката и около три четвърти от британските банки веднага ще имат по-голяма гъвкавост в осигуряването на средства за домакинствата и бизнеса. Той обаче допълни, че "Банк ъф Инглънд" няма да може да елиминира всички негативни последствия от решението за Брекзит.

Обединеното кралство навлезе в период на несигурност и значително икономическо приспособяване. Усилията на Английската централна банка няма да могат напълно и незабавно да компенсират пазарната и икономическа непредвидимост, която може да се очаква, докато това приспособяване продължава, обясни Марк Карни.

Английската централна банка очаква също проблеми на пазара на търговски имоти.

Сега е по-вероятно приспособяването при търговските имоти да затегне кредитните условия за британския бизнес. Потокът на чуждестранни капитали в търговски площи спадна с 50 процента през първото тримесечие на 2016 г. Обемът на транзакциите спадна допълнително през второто тримесечие. Освен това, броят на уязвимите домакинства може да се увеличи заради по-лошата икономическа прогноза и потенциално затягане на кредитните условия, допълни Марк Карни.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна