Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екоминистерството ще финансира проекта за водния цикъл на Раднево с повече от 5 милиона лева

Ивелина Василева в Раднево
Снимка: БГНЕС

Министърът на околната среда и водите Ивелина Василева и кметът на Раднево Теньо Тенев подписаха договор за довършване на водния цикъл на града. Екоминистерството ще финансира втората фаза на проекта с близо 5 милиона и 500 хиляди лева. 

234 милиона лева ще получат 8 общини, за довършване на водните си цикли. В противен случай, трябваше да отделят парите от собствените си бюджети или да върнат, досега усвоените европейски средства, коментира министър Василева.

Радвам се, че успяхме да договорим с Европейската комисия, възможността, остатъчните дейности по проектите, да бъдат обособени във втора фаза и отново да ги финансираме с пари по оперативна програма "Околна среда". Спасихме от фалит общините.

Проектът в Раднево, Ивелина Василева определи като високо рисков, заради забавените тръжни процедури и трудности при строителството. В първата му фаза са усвоени 30 милиона лева. Още 7 милиона и 300 хиляди лева, са необходими за довършването на водния цикъл. От тях 5 милиона и 500 хиляди са безвъзмездна помощ от оперативната програма "Околна среда". С тях ще бъде изградена нова пречиствателна станция за отпадни води, която ще обслужва близо 14 хиляди жители на Раднево.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна