Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петролът пада заради опасенията след Брекзит и рисковете от повишеното предлагане

Цената на петрола падна по време на азиатската търговия сред широки опасения на пазара, които идват от нарастващите страхове за икономическите последствия от британския вот за напускане на ЕС.

Американският лек суров петрол в 5 часа сутринта отчиташе спад от 31 цента и с цена от 46.29 долара за барел. Контрактът се обезцени във вторник с 5% до 46.60 долара за барел, когато американските инвеститори реагираха на новината от ОПЕК за увеличение на производството, тъй като на 4 юли беше официален празник и търговията беше затворена.

Фючърсите на сорта Брент също слязоха с 31 цента до 47.65 долара за барел. Вчера те завършиха със спад от 4.3% на цена от 47.96 долара за барел.

Цената на петрола е с почти 80% по-скъпа след 12-годишното дъно около 27 долара за Брент и 26 долара за американския петрол през първото тримесечие. В момента обаче цената е уязвима на шокове идващи от повишеното предлагане и опасенията, че така наречения Брекзит вот ще съсипе надеждите за световния икономически растеж.

Производството на ОПЕК за юни беше голямо, тъй като петролната индустрия в Нигерия се възстанови частично след атаките на военни формирования, а Иран и други членки на картела от Персийския залив повишиха предлагането.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна