Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Драма за датата за президентските избори у нас

От ГЕРБ предлагат вотът да е на 6-и ноември, БСП настоява за 23-ти октомври

Снимка: БГНЕС

ГЕРБ предлага президентските избори да се проведат на 6-и ноември, а евентуалният втори тур на вота да бъде на 13-и ноември. Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов каза, че с изключение на БСП останалите парламентарни групи са съгласни с тези дати:

Практиката, която е била през всичките тези години, е президентските избори, когато са били самостоятелно провеждани, винаги са били ноември месец. Единствено президентски избори, които са провеждани съвместно с местните, тогава са били изтеглени в края на октомври. 

Парламентарната група на БСП излезе със свое предложение за дата за изборите – 23-ти октомври. Мотивите посочи председателят на БСП Корнелия Нинова

За нас подходящата дата е 23-ти октомври и днес формализираме това наше решение с внасяне на предложение в Народното събрание. Аргументът ни е да може до края на октомври да приключи кампанията, гласуването, балотаж, ако има такъв, за да може ноември да бъде свободен месец за политическата и експертната дискусия върху бюджета за 2017-а. Не искаме кампания през ноември и избори през ноември да заглушават тази тема.

В отговор Цветан Цветанов заяви, че предложените от ГЕРБ дати няма да нарушат бюджетната процедура:

Няма абсолютно никакъв проблем, разговаряли сме както и с финансовия министър, така също и с Менда Стоянова. Комисията си работи, няма абсолютно никакъв проблем или пък тълкуване в тази посока, че би могла да се наруши бюджетната процедура. Бюджетът ще бъде приет, предполагам в края на месец ноември, както обичайно за всеки един парламент.

Според Радан Кънев от ДСБ причина за по-късната дата, предложена от ГЕРБ, е липсата на кандидат за президент:

Не мисля, че трябва да създаваме фалшиви теми. Имат проблем ГЕРБ с номинацията за президент, контролират мнозинството в парламента, правят изборите малко по-късно в рамките на конституционните срокове. Да бъдем толерантни към това, че не могат да си намерят кандидат.

От ГЕРБ припомниха, че тяхната кандидатпрезидентска двойка ще бъде обявена през септември. Освен това те отрекоха твърдението на Радан Кънев, че разговарят с ДПС за обща кандидатура.

Лидерът на ВМРО и депутат от Патриотичния фронт Красимир Каракачанов заяви, че подкрепя предложената от ГЕРБ дата:

Мнозинството се обединява около 6 ноември, макар че ние, специално от ВМРО, нямаме нищо против и 23 октомври. 23 октомври е рожденият ден на ВМРО, ВМРО става на 124 години. Ако погледнем реално, самата кампания за изборите, регистрации, събиране на подписки, регистрации на партии, започва 60 дни по-рано, което означава, че ако е 23 октомври, то трябва да започне в средата на август, което не е най-удобното време. 


За ДПС критериите при определянето на кандидат за президентските избори са по-важни от датата на вота, обяви депутатът Янко Янков:

Много български граждани са в чужбина и част от тях, по-голямата част, десетина дни в края на октомври приключват и идват тук в България. Ако искаме да има по-активно участие на български граждани, млади хора, други, които са извън страната, качествени български граждани, нормално е да се види този процес и от тази гледна точка да се прецени. Ние, като политическа сила, сме акцентирали върху критериите кой може да бъде издигнат и това трябва да бъде основата на дебата, а не дали да бъдат примерно в края на октомври или в самото начало на ноември.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени