Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шест години затвор за Оскар Писториус

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Южноафриканският лекоатлет - параолимпийски шампион Оскар Писториус е изпратен в затвора за 6 години заради убийството на приятелката си Реева Стенкамп през 2013 година. Такъв е последният обрат в съдебния процес, който преди три години разтърси света.

Предварителните очаквания на обществото в страната беше атлетът с два ампутирани крака да получи 15 години ефективна присъда.

Съдийката Токозиле Масипа обаче прие аргументите на защитата и постанови доста по-малък срок на въвеждането му зад решетките въпреки общото мнение, че той не е показал никакво разкаяние за действието си.

Все още не е ясно дали държавното обвинение ще обжалва наказанието, което беше наложено на Писториус днес. Облечен в черен костюм, 29-годишният спортист инвалид гледаше право напред, без да покаже емоции, когато съдия Масипа прочете присъдата му.

Апелативният съд в Южна Африка през декември го призна за виновен за убийството на модела.

Първоначално през 2014 година Писториус получи 5 години затвор, като присъдата беше осмяна от доста организации за защита на жените. И въпреки че семейството на Стеенкамп е преживяло голяма загуба и трагедия, съдийката смята, че животът на Писториус също е в руини.

Адвокатите на Писториус обясниха, че още в годините, когато е бил бебе, се е наложила ампутация на краката и този ужас е нанесъл непреодолими травми върху психиката му. И това трябва да се разглежда като смекчаващи вината обстоятелства.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна