Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Богата програма за участниците във "Витоша летен фест"

Снимка: sofia2018.bg
Под мотото "Обичам спорта, Обичам София, Обичам Витоша" Столична община и Фондация "София – Европейска столица на спорта организират за втора поредна година тази неделя, 10 юли, голям Спортен празник на хижа "Момина скала".

"Витоша летен фест" е част от инициативата София – Европейска столица на спорта 2018 г. и включва планинско колоездене, планинско бягане и кратък туристически поход. Организаторите подготвят богата забавна програма, песни, демонстрации и танци, за зрителите са предвидени специално изградени сцени с възможности за много игри, забавления и награди. Новото тази година - надпревари по бързо разпъване на палатка и теглене на въже, а като допълнителна емоция децата ще могат да ползват безплатно опънатия над Боянската река алпийски тролей, осигурен от "Мачирски спорт".

Анатоли Илиев, организационен секретар на София 2018, обяви намерението на организаторите да направят празник в планината.

"Витоша летен фест" се прави за втора година и целта ни е да надграждаме, да предоставяме повече шансове на столичани за спорт и активен начин на живот, каза Илиев.

Фестът включва състезание по планинско бягане със старт в 10.30 ч. по 12 км трасе "Кумата" и състезание по планинско колоездене с начало в 10.45 ч. по 7/20 км (една/три обиколки) трасе "Копитото". Точно в 11.00 ч. Петър Панков ще поведе участниците в лекия туристически поход за около 2 ч. по 3,5 км трасе "Обичам Витоша“.

Възрастовите групи за колоезденето и планинското бягане са юноши и девойки (16-18 г.), мъже и жени; ветерани мъже и жени (40+), за похода няма ограничения. Предвидени са два подкрепителни пункта – един по трасето за колоездене и един по маршрута на бягането – хижа "Еделвайс".

Участниците са освободени от стартова такса. Състезателите следва да носят лични карти или ученически книжки и да бъдат екипирани с необходимата екипировка – участниците в състезанието по колоездене крос–кънтри е задължително да са с каски и е препоръчително да са с очила, ръкавици и наколенки. Общият награден фонд е 3000 лева, класиралите се на първите три места в своите възрастови групи и дисциплините байк крос–кънтри и бягане крос–кънтри ще получат медали и материални награди, а участниците в туристическия поход ще получат сувенир за спомен от Феста. Награждаването започва в 13.00 ч. в зоната на старт/финала.


На желаещите да се включат в събитието ще бъде осигурен обществен транспорт от София: тръгване от Националния стадион "Васил Левски", паркинга пред централния вход на стадиона в 8:00 часа (автобусите ще са означени с табели на събитието) до м. Златните мостове - и обратно след приключване на събитието в 14:30 часа. За колоездачите е предвиден транспорт за извозване на байковете от стадион "В. Левски". Личните автомобили този ден ще бъдат паркирани край Златните мостове.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени