Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сотир Цацаров поиска снемане на имунитета на Александър Методиев от ДПС

| обновено на 07.07.16 в 12:03
Снимка: БГНЕС

Главният прокурор Сотир Цацаров внесе в Народното събрание искане за снемане на имунитета на народния представител от Движението за права и свободи Александър Методиев, известен с прозвището Бат‘ Сали.

От прокуратурата посочиха като причина за искането два инцидента, станали на 1 май тази година в Костенец, в нарушение на чл. 270 и чл. 325 от Наказателния кодекс. При първия Методиев извършил неразрешено изпреварване с автомобила си, но отказал да спре пред стоп палката на полицаите. Малко по-късно народният представител се опитал да попречи на служителите на реда да съставят акт на лице, хванато на пътя без документи за самоличност. В последвалите пререкания Методиев заплашвал полицейските служители, че ще ги уволни и след три дни ще се видят вече цивилни, твърдят от прокуратурата. 

Парламентарната група на ДПС не е запозната с мотивите на прокуратурата, каза депутатът от Движението Янко Янков:

Не, не сме коментирали, нямам представа. Понеже въпросът е сериозен, не бих си позволил да коментирам нещо, с което не съм запознат. Всеки народен представител си носи отговорност за всичко, което прави и решенията, които взема, каза Янко Янков, който според информация на наш репортер днес е единственият народен представител от ДПС, който е в Народното събрание.

Темата коментира и председателят на Комисията за борба с корупцията и парламентарна етика Валентин Николов:

Още преди близо две години, от началото на мандата, внесохме изменение и допълнение към Правилника за дейността на НС - такива случаи да бъдат санкционирани, съответно с наказания, отстраняване от комисии, финансови санкции, но до ден днешен тези наши предложения, подкрепени от всички членове на комисията, отлежават в правната комисия. Това е положението – ние можем само да констатираме, да качим на сайта провинението и нарушаване на етичните правила - както са в правилника и това са нашите правомощия.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна