Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българските военноморски сили имат способност да противодействат на терористични актове по море

125 години от рождението на първия командир на българския военен флот

Снимка: БГНЕС

125-годишнината от рождението на първия командир на българския военен флот адмирал Иван Вариклечков беше отбелязана с военен ритуал пред паметника на адмирала в щаба на Военноморските сили във Варна.

Настоящият командващ военноморските сили на страната контраадмирал Митко Петев отбеляза приноса на адмирал Вариклечков за възстановяването на военния ни флот след Ньойския договор.

Българските военноморски сили имат способност да противодействат на терористични актове по море, заяви командващият флота контраадмирал Митко Петев: 

Военноморските сили си отработват този въпрос в продължение на повече от 20 години. Имаме също така и способности и възможности да действаме в тази посока. Нашите специални сили отработиха съвместно със специалните сили на ВМС на САЩ този въпрос. Тази пролет в продължение на две седмици, освен това, всяко учение "Бриз" - не само в национален, но и в многонационален формат, съвместно с нашите невоенни партньори, отработват тези въпроси, така че по отношение на борбата в морските пространства с тероризма, мисля, че военноморските сили имат капацитет.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна