Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вежди Рашидов: Никога не съм искал да упражнявам цензура

Снимка: БГНЕС
Министърът на културата Вежди Рашидов настоя да бъде възстановен на работа Владимир Руменов, който работеше в Музея за християнско изкуство в криптата на храм-паметника "Свети Александър Невски".

Нямам нищо общо с уволнението на Руменов, не го познавам лично. Защо е уволнен може да отговори ръководството на Националната галерия, заяви на извънредна  пресконференция министър Рашидов.
 
Директорът на Националната галерия  "Квадрат 500" Слава Иванова обясни, че причината за освобождаването на художника не е свързана с участието му в проитестите срещу Закона за културното наследство.

Ще потърся начина той да бъде отново на работа в Националната галерия. Не мога да кажа, че ще бъде възстановен, защото това не е формата, която аз бих желала да се използва.

На пресконференцията министърът на културата Вежди Рашидов заяви и че е реагирал емоционално заради критиките в предаването на националната телевизия, в което се коментираха промените в Закона за културното наследство, и  изрази уважение към журналиста Георги Ангелов:

Георги Ангелов лично аз съм подписал с пълното уважение като преводач да получи наградата "Христо Г. Данов".

Вежди Рашидов изпрати писмо, в което посъветва водещия на предаването Георги Ангелов да не критикуватолкова често държавата, защото тя му плаща заплатата. След този случай беше поискана оставката на министъра, но днес Вежди Рашидов заяви, че никога не е искал да упражнява цензура:

И моите уважения продължават да остават към всички в тази държава, не мразя никой. Нямам време за това. Повярвайте, сега ви говоря като нормален човек. Нямам време да мразя. Имам малко време да обичам децата си, приятелите си.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна