Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕС започва процедура срещу Испания и Португалия за надвишаване на прага на бюджетния дефицит

Европейският съюз започна процедура срещу Испания и Португалия, която може за доведе до финансови наказания заради нарушаване правилата за бюджетна дисциплина.
Еврокомисията потвърди, че правителствата в Мадрид и Лисабон няма да изпълнят препоръките за съкращаване на държавните си разходи и ще надвишат прага от 3% бюджетен дефицит спрямо БВП. От няколко години Брюксел им поставяше условия и срокове да приведат бюджетите си съгласно правилата на Пакта за стабилност и растеж.

Днес документираме миналото, но все още да не се правят спекулации, предупреди комисаря по икономическите въпроси Пиер Московиси.

Той обясни, че евентуалните предвидени глоби срещу Португалия и Испания изискват първо решение на финансовите министри на правителствата:
Ако и когато Съветът потвърди липсата на ефективни мерки, Европейската комсиия ще бъде задължена по закон да предложи глоби и спиране на еврофондове. Дори и тогава сумите могат да бъдат занижени и дори сведени до нула, при изключителни обстоятелства за икономиката или обосновано искане от засегнатите държави.
Откакто беше приета реформата за финансова стабилност в еврозоната, никога досега правителствата не са налагали санкции за държава, която е в нарушение.

В понеделник по въпроса ще заседават министрите от Еврогрупата, а във вторник се събират всички 28 финансови министри от ЕС.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна