Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мичо Димитров: Музикантът е в най-добрия случай съавтор на творбата, която изпълнява

БНР Новини
Цигуларят Мичо Димитров – специален гост в „Предаване без име“.
Снимка: Гроздан Христозов

Той е горд от факта, че е българин. И още по-точно – че е пловдивчанин! Макар вече 28 години да живее и работи извън България, Мичо Димитров нито за миг не е забравял кой е и откъде е тръгнал и винаги с радост се завръща у дома. Концертмайстор на Симфоничния оркестър в Хилверсум, после на Големия оркестър на Холандското радио – Хилверсум, водач на камерния ансамбъл „Ардис“, преподавател в холандски и германски университети, с безброй концерти по света, с престижни международни награди – Мичо Димитров никога не е прекъсвал връзката си с родния Пловдив и България. Участва многократно и в Международния фестивал ,,Варненско лято“, и в Музикални дни „Проф. Недялка Симеонова“ в Хасково, и в ,,Софийско лято“; солист е на всички големи симфонични оркестри в страната. Води майсторски класове в София и Пловдив, журира Националния конкурс „Панчо Владигеров“ в Шумен и Международния конкурс „Млади виртуози“ в София.
От 2012-а маестрото се изявява и като художник – до днес има седем самостоятелни изложби и четири участия в съвместни проекти в Холандия и България. За 60-ия си рожден ден Мичо Димитров се поздрави освен със самостоятелни концерти и с нова изложба.
За детството и зрелостта на музиканта, за несекващата му любов към цигулката и угризенията, че напоследък тя има „съперница“ – рисуването; за това кое е по-трудно – да заминеш да работиш в чужбина или да останеш тук, в България – разговаряме с нашия изтъкнат цигулар в рубриката „Малки истории за големи музиканти“. Ще чуете и някои от неговите емблематични изпълнения на творби от Моцарт, Крайслер, Менделсон, Франк и Владигеров.





Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна