Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Искам да убивам бели полицаи, заявил единият от заподозрените за атаката в Далас

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Петима полицаи загинаха, а седем бяха ранени, след като нападатели откриха огън на мирен протест в Далас срещу убийствата на чернокожи от органите на реда. При инцидента пострадаха и двама цивилни. Задържани за стрелбата са трима души, а четвърти заподозрян е бил убит при сблъсък с полицията. Той е загинал при взрив на експлозиви, поставени от полицейски робот в сграда, където е бил обсаден. Заподозреният е отказал да се предаде, но преди да умре, е заявил, че иска да убива бели полицаи, съобщи ръководителят на полицията в Далас Дейвид Браун.

Заподозреният каза, че е бил разстроен от движението за защита на живота на чернокожите, от скорошните полицейски стрелби, и от белите хора. Заподозреният заяви, че иска да убива бели хора и особено бели полицаи, както и че в крайна сметка ще намерим самоделните взривни устройства. Той обяви, че не е свързан с никакви групировки и е извършил това сам, обясни ръководителят на полицията.

Дейвид Браун настоя за прекратяване на напрежението между силите на реда и гражданите.

Съкрушени сме. Няма думи, с които да опиша зверствата, които се случиха с града ни. Всичко, което знам, е, че това разделение между полицията и гражданите ни трябва да спре, каза той.

Кметът на Далас Майк Роулингс заяви, че полицейските сили в града са едни от най-качествените в цялата страна и не са предизвикали подобна атака.

Ние сме една най-добрите полицейски общности от голям град в рамките на цялата страна. Тази година имаме най-малкия брой стрелби, свързани с офицери, от всички големи градове в Америка. Работим усилено, за да имаме подобрение, а винаги може да бъде постигнато подобрение, но смятаме, че сме най-добрите в сравнение с останалите, заяви Майк Роулингс.

Заподозреният за атаката в Далас, който беше убит, е 25-годишният Мика Джонсън, предаде Би Би Си. Според вестник "Лос Анджелис Таймс" той не е имал полицейско досие.

Нападението в Далас беше извършено, след като по-рано тази седмица отново имаше два случая на предполагаем полицейски произвол срещу чернокожи в Съединените щати. Филандо Кастил беше застрелян в Минесота, а Алтън Стърлинг - в Луизиана, като свидетели твърдят, че двамата не са предизвикали полицаите по никакъв начин.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна