Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НАТО ще отделя близо милиард долара годишно за афганистанските сили

НАТО ще обучава военни в Афганистан и след края на тази година. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг обяви, че Алиансът ще отделя почти по 1 милиард долара годишно за афганистанските сили.

Имаме поет ангажимент за предоставяне на 1 милиард долара от страните-членки без Съединените щати. Това са почти всички необходими средства и аз съм сигурен, че ще достигнем целта и ще да запазим сегашното ниво на финансиране за афганистанските сили до 2020 година, обяви Столтенбепрг на лидерската среща във Варшава.

По отношение на Русия той каза, че ситуацията между НАТО и Москва е нова и различна от досега. Той повтори, че Алиансът остава единен.

Не виждаме каквато и да било непосредствена заплаха за който й да било от съюзниците на НАТО. Не сме в стратегическо партньорство с Русия, което се опитахме да развием след края на Студената война, но и не сме като в ситуацията по време на Студената война. Ние сме в в различна ситуацията, която не прилича на нищо, което сме преживявали преди, обясни Столтенберг.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна