Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борисов: Ако продажбата на оборудването на АЕЦ Белене е изгодна, ще се работи това да се случи

Снимка: БГНЕС
След срещата си с президента на Иран Хасан Рохани, премиерът Бойко Борисов заяви, че в рамките на този разговор е дадена благословия икономическите връзки между двете страни да се задълбочат. Ако продажбата на оборудването на АЕЦ Белене е изгодна, ще се работи това да се случи - обяви още Бойко Борисов:
С руската страна, ако е интересно, президентът разпореди на всички експерти, които имат, включително и на тяхната агенция по ядрена енергия утре да седнат и много подробно по всички теми да ги разгледат, за да може след това отново да търсим една политическа среща, разбира се, през това време ще се проведат и срещи с министър Новак в Русия, за да потърсим възможност да излезем от тази криза. За мене има доста хляб и шансове това да се случи. Факт е, че президент, премиер, много добре са запознати с темата и искат, ако е изгодно да участват в нея.

Премиерът заяви, че при предстоящите си срещи ще убеждава европейските лидери в необходимостта от демилитаризиране на зоната на Черно море. Борисов призова да се намали напрежението по темата:

Когато има  инфраструктурни коридори,  през които минава газ, петрол, транспорт, стоки – там няма война. Те се пазят тези места. Когато огромни празни територии каквито са в нашия регион с Румъния отгоре до Молдова, Бесарабия е златно място за войни. Това ли искаме? Аз искам обратното. В момента, в който се надигне това напрежение, и това въоръжаване, ние трябва да извадим от джоба парите, да купуваме кораби, на тези кораби купуваме торпеда, пакети, хеликоптери и всичко останали. Което народът как ще го разбере, как ще го оцени, с кое ще му стане по-добре?


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна