Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Международен съд отхвърли претенциите на Пекин към Южнокитайско море

Американският военен кораб "Ласен" в Южнокитайско море
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Арбитражният трибунал в Хага отхвърли претенциите на Китай за "исторически права" права върху големи части от Южнокитайско море. В присъдата на трибунала се казва, че съгласно демаркационната линия от 1947 година няма правно основание за претенциите на Китай върху ресурсите в тези райони от морето. Съдът отбелязва също, че китайските военноморски патрули са рискували сблъсъци с филипински рибарски съдове и са причинили непоправими щети на кораловите рифове със строителните си дейности. 
Решението на трибунала беше приветствано от Филипините, които заведоха делото. Китай бойкотира процеса и заяви, че нито приема, нито ще зачита присъдата.
Някои американци се смятат за защитници на морското законодателство, но самите Съединени щати отказват да ратифицират конвенцията на ООН за Морските закони 34 години след като е подписана, заяви говорител на китайското външно министерство. 
Съединените щати, верен сюъзник на Манила, заявиха, че присъдата е път към облекчаване на напрежението в региона. Збигнев Бжежински - бивш американски съветник по сигурността заяви, че е притеснен от евентуален сблъсък между Вашингтон и Пекин по въпроса.
Според мен въпросът се решава малко необмислено и създава рискове. Разбирам китайските аргументи, разбирам и американските. И двете страни имат основание да спорят, но по този начин отношенията им се влошават. 
Претенции към Южнокитайско море имат всички страни с излаз на него. Районът е богат на енергийни и минерални ресурси и риба, но основното му значение е стратегическо, заради изключително важните водни маршрути за световната търговия.  

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени