Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Емил Първанов остава в ареста, въпреки че Софийският апелативен съд го пусна на свобода

Емил Първанов-Ембака
Снимка: БГНЕС

Няколко часа след като Софийският апелативен съд пусна на свобода Емил Първанов, по прякор Ембака, говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова каза за БНР, че засега той остава в ареста заради старо разследване на Софийската районна прокуратура.

Първанов е обвинен в умишленото убийство на 47-годишния строителен работник Николай Чивиев на магистрала "Струма" в края на юни миналата година. Заради превишаване на срока за задържане по това обвинение Ембака беше пуснат на свобода тази сутрин от Софийския апелативен съд. Това стана 4 дни след изтичането на максималните 8 месеца за задържане, които прокуратурата се опита да увеличи в последния момент с по-тежко обвинение. Оказа се обаче, че не е успяла редовно да призове адвокатите му. Един от тях – Димитър Марковски коментира тези усилия като опит на прокуратурата да узакони незаконните си действия.

Емил Първанов остава в ареста на 2 основания – стари обвинения за закана за убийство и за подбуждане към палеж, чрез активирането на които прокуратурата постанови той да остане в ареста поне още 72 часа.

Утре прокурори от Върховната касационна прокуратура отиват в Благоевград, за да проверят цялостната работа на местния обвинител, заради забавянето на когото днес прокуратурата беше сериозно разкритикувана от Софийския апелативен съд.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна