Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МВФ очаква незначително влияние на Brexit върху икономиката на САЩ

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Решението на британците да гласуват за напускане на Европейския съюз причини несигурност и повишен риск за икономиката на САЩ, но до този момент сякаш изглежда, че това вероятно ще окаже доста "незначително" влияние върху американския икономически растеж, заяви Международният валутен фонд, цитиран от агенция Ройтерс.

В своя официален годишен преглед за икономиката и политиката на САЩ, МВФ отбеляза, че гласуването на 23-ти юни в подкрепа за Brexit е предизвикало повишение на т.нар. "тегловна стойност на долара" спрямо останалите основни валути около 1%, което обаче е било по-малко, отколкото опасенията, докато фондовите пазари доста бързо са се възстановили от първоначалните загуби, понесени непосредствено след вота в Обединеното кралство. В същото време е имало значително понижение на доходността на 10-годишните американски държавни облигации с оглед на техния статут на "инвестиция-убежище", което обаче е довело до разхлабване на финансовите условия, намалявайки цената за финансиране в бизнеса и на жилищния пазар.

Нетният ефект върху икономическия растеж от това събитие е доста незначителен, посочи пред репортери Найджъл Чолк, който е ръководител на мисията на фонда за Съединените щати.

Това накара МВФ да запази непроменени своите предишни прогнози за американски икономически растеж от 2,2% за 2016 и от 2,5% за 2017 година, които бяха оповестени точно един ден преди британския референдум.

Фондът все пак отбеляза, че колебанията на финансовите пазари или по-нататъшно покачване на стойността на долара представляват риск за влошаване на растежа на САЩ, като в същото време вижда възходящ риск от цените на петрола, включващ забавяне на положителния ефект върху потреблението (от ниските петролни цени), но и отслабване на негативния ефект върху икономиката, дължащ се до скоро на намаляващите инвестиции, свързани с добива на "черното злато".

МВФ обаче посочи, че "по-сложният и опасен" риск пред американската икономика е свързан с факта, че потенциалният темп на растеж може да бъде по-нисък, отколкото бяха предишните очаквания. Според фонда растежът през следващите години при този сценарий може да се установи на ниво доста под 2 на сто.

В доклада на екипа на МВФ също така се отбеляза, че САЩ е изправен пред съвкупност от сили, които ще натежат на бъдещия растеж, включваща нарастването на дела на работната сила, която скоро ще се пенсионира, остаряващата базисна инфраструктура, слабото повишаване на производителността, както и пазар на труда и бизнес, които изглеждат по-слабо адаптируеми при преразпределяне на човешкия и физически капитал.

Бордът на директорите на фонда подчерта необходимостта властите във Вашингтон да предприемат широк спектър от мерки за справяне с по-дългосрочните предизвикателства, включително увеличаване на федералните разходи за инфраструктура и постигане на споразумение за имиграционна реформа, базирана на уменията.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна