Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пожар възникна на депото за отпадъци в Цалапица

| обновено на 12.10.24 в 01:14
Снимка: Община Пловдив

Пожар е възникнал на депото за отпадъци в Цалапица. На място има екипи на пожарната.

Миризмата на пожара вече се усеща в селото, в крайните квартали на Пловдив, както и в Стамболийски. От Община Пловдив съобщиха, че към момента двете измервателни станции на Регионалната инспекция по околната среда и водите не отчитат превишение на нормите. Заради потенциалната опасност от задимяване в района на Пловдив и Стамболийски обаче областният управител Христина Янчева разговаря с директора на Регионалната инспекция по околната среда и водите Ивайло Йотков и поиска институцията да започне спешно замерване на въздуха. Янчева препоръча превантивните мерки на инспекцията  в такива случаи - затваряне на прозорците, а по-чувствителните хора, бременните, сърдечноболните и малките деца да останат на закрито:

"Спешно започва измерване на фини прахови частици от Регионалната инспекция по околна среда и тъй като има потенциална опасност, тъй като не знаем накъде ще бъде вятърът, в коя посока ще духа вятърът, превантивно да се спазват мерките, които са предписани в такива случаи - носене на маски и хората, които са по-чувствителни, да  не излизат навън, затваряне на прозорци. През нощта обаче няма как да се извършат много гасителни дейности. В момента съобщиха, че няма повишаване на фините прахови частици, но това е за момента."

През цялата нощ екипи на пожарната ще дежурят на място.

Депото край Цалапица обслужва шест общини, като сред тях, освен Пловдив, са Стамболийски, Перущица, Родопи и Марица.

В началото на август nа сметището пак имаше пожар, а в Пловдив беше измерено завишено ниво на фините прахови частици седем пъти над нормата. 



 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна