Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пунктът за управление на животински отпадъци в Стралджа все още не работи

Снимка: БГНЕС

Близо година след построяването му пунктът за управление на животински отпадъци в Стралджа все още не работи. В изграждането са вложени над 2 млн. лева по Програмата за развитие на селските райони.

Идеята беше в него да се събират животински отпадъци от кланици и месопреработвателни предприятия от цяла Югоизточна България в замразен вид и със специално оборудвани автомобили да се транспортират до екарисажи. Освен че не функционира, предприятието тежи на общинския бюджет, тъй като се плаща за охрана, за електричество, за поддръжка на техниката, обясни кметът на общината Атанас Киров.

Този пункт, за да функционира, трябва да има финансиране, защото това е непосилно бреме за нас като община - ние да финансираме издръжката на този пункт. Той може да функционира, но с един друг бизнес план и ако Общината излезе от закона да няма печалба, а Общината, както знаете, няма право да изпълнява дейности, които да ѝ носят печалба, за нас няма друг начин, освен да получим допълнително финансиране към бюджета, с който да осигурим издръжката.

Кметът допълни, че в документацията на проекта е посочено, че издръжката на пункта ще е изцяло от държавата, но до момента средства не са отпуснати. Предстоят срещи в земеделското министерство.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна