Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премиерът: Когато правителството има варианти за решение за оборудването за АЕЦ "Белене", ще ги представи в парламента

Снимка: БГНЕС

Когато правителството има варианти за решение за оборудването за АЕЦ "Белене", ще ги представи в парламента, заяви премиерът Бойко Борисов на днешното правителствено заседание. От стенограмата става ясно, че министрите коментират днешното предложение на БСП за възобновяване на проекта АЕЦ "Белене"

С голямо внимание ще разгледаме предложенията на БСП, защото те за мен са нещо ново, каза премиерът и припомни, че социалистите са можели да отменят мораториума за строежа по време на управлението си преди две години. Борисов не вижда разумно основание в искането на БСП и го определя като популизъм

След решението на Международния арбитражен съд се подготвят различни варианти за оборудването на АЕЦ "Белене". Премиерът е поел ангажимент, когато има решение, след разговори с руската страна, то да бъде представено в парламента. Борисов уточнява, че спорът в момента не е между България и Русия, а между две държавни компании. 

Търси се икономически най-реалистичният сценарий, допълва вицепремиерът Томислав Дончев
В предложението на БСП няма изчисления, аргументи за икономическите ползи от проекта, както и яснота кой ще го финансира. Това би затруднило всички преговори, които се водят в момента, казва Дончев. Според него при появата на инвеститор е напълно възможно да се мисли и за рестарт на проекта, но това са икономически  варианти и сценарии, които трябва да бъдат изчислени.

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова припомня причината, за да се стигне до арбитражното дело – подписаното през ноември 2008 година между НЕК и "Атомстхройекспорт" допълнение за производство на оборудване за 673 милиона евро.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени