Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Продължава делото срещу акушерката Емилия Ковачева

| обновено на 14.07.16 в 12:34
Снимка: БГНЕС

С искания за отвод започна поредното заседание по делото срещу акушерката Емилия Ковачева, подсъдима за опит за убийство на новородено. Адвокатът ѝ – Владислав Янев, поиска от делото да се оттегли съдебният състав, както и прокурорът, и цялата Софийска градска прокуратура.

Това е обичайно поведение на адвокат Янев, който от началото на разследването твърди, че прокуратурата и в частност прокурор Николай Христов е предубеден, че манипулира свидетелите и доказателствата, че настройва обществото срещу Емилия Ковачева, че не работи по версията за това, че малката Никол е била изпусната, а само, че Ковачева я e пребила.

Отвод на цялата Софийска градска прокуратура беше поискан, защото не е отговорила на жалбите срещу Николай Христов, включително и за малтретиране в ареста на Ковачева. Янев обвини съдебния състав в предубеденост и даже в противозаконни действия, като твърди, че съдът е манипулирал протоколите от съдебните заседания, за което вече бил уведомен главният прокурор, правосъдният министър, председателят на СГС, инспектората на ВСС, Европейската комисия, посланиците на страните - членки на ЕС.

Съдът отказа всички искания за отвод, като заяви, че няма законови основания за това, а прокурор Николай Христов нарече поведението на Янев самоцелно. Малко след това успя да започне и делото по същество с разпит на колеги на Емилия Ковачева.

На последното заседание като адвокат на Ковачева в съдебната зала се появи защитникът на българските медицински сестри по СПИН процеса в Либия – Владимир Шейтанов, който се усъмни във вината ѝ.

Шейтанов направи заключението си въз основа на записите от камерите в отделението за новородени в болница "Софиямед". Макар техническата експертиза на записите все още да не е гледана в съдебната зала, той твърди, че от тях става ясно, че не Емилия Ковачева е акушерката, която удря 4-дневната Никол.

На същото заседание показания дадоха и колеги на подсъдимата, като никой от тях не беше категоричен, че именно тя е жената от записите, с аргумента, че това, което са виждали в интернет и в телевизионните репортажи, е с лошо качество. Повечето от тях обаче потвърдиха, че в болницата са били практика двойните дежурства, както и че не е имало добри условия за почивка на акушерките по време на нощните смени.

Тогава бяха разпитани и родителите на малката Никол, която през април навърши една годинка.

Делото продължава.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна