Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новият британски министър на финансите не вижда необходимост от извънреден бюджет

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Новият министър на финансите на Великобритания Филип Хамънд заяви, че страната не се нуждае от извънреден бюджет и че вместо това той ще следи икономическата ситуация през лятото, преди да определи целите за държавните разходи през есента.

Досега Хамънд беше министър на външните работи, но късно в сряда беше определен от новия британски премиер Тереза Мей да поеме управлението на финансовото министерство.

Пред "Скай Нюз ТВ" Филип Хамънд подчерта, че предстои много работа, която трябва да се свърши. Премиерът даде ясно да се разбере, че ние ще представим нашите фискални планове посредством т.нар. "есенно изявление", както е обичайно през есента, като преди това ще проследим внимателно ситуацията през лятото.

Финансовият министър също така подчерта, че британските власти все още не са взели решение кога да активират Член 50 от Лисабонския договор на Европейския съюз, давайки по този начин официален старт на преговорите по развода със Съюза.

Попитан от радио LBC дали Член 50 ще бъде задействан към края на настоящата година, Хамънд отговори:

Не, това е решение, което ние все още не сме взели.

Трябва да се има предвид, че преди да поеме новия си пост, Филип Хамънд отбеляза, че е възможно преговорите около излизането на Великобритания от Европейския съюз да отнемат дори шест години. Днес той обаче заяви пред "Скай Нюз ТВ:

Преговорите няма да отнемат шест години. Необходимо е да очертаем бързо нашите отношения с ЕС след Brexit. Необходимо е да осигурим достъп на финансовите ни услуги до единния пазар.

Хамънд също така призна, че вижда редица предизвикателства пред страната в краткосрочен план, визирайки паузата в инвестициите и влошаващото се доверие след Brexit. В тази връзка той подчерта, че новото правителство има за цел да стабилизира и да подкрепи британската икономика през следващите месеци, за да възстанови загубеното доверие колко се може по-скоро.

Хамънд отказа да потвърди, дали той ще подкрепи предложението на бившия финансов министър Джордж Озбърн да намали корпоративния данък под 15%, за да направи по-привлекателен бизнеса в страната след Brexit. "Великобритания е отворена за бизнеса. Ние няма да обърнем гръб на света", отбеляза той.

Коментирайки назначението на бившия кмет на Лондон и най-яростен застъпник на Brexit - Борис Джонсън за външен министър на страната, Филип Хамънд отбеляза, че той ще бъде "много добър" в тази си роля.

Новият финансов министър ще се срещне днес с управителят на Английската централна банка Марк Карни, за да оценят настоящата икономическа ситуация.

Междувременно финансовите пазари очакват с повишен интерес края на заседанието на АЦБ (от 14:00ч.), като мнозинството икономисти и инвеститори очакват банката да намали основната британска лихва с 25 пункта до ново рекордно дъно от 0,25%

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна