Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Финансовият министър на САЩ препоръча прагматизъм при преговорите за Brexit

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американският финансов министър Джейкъб Лю препоръча на официалните власти в Европейския съюз и Великобритания да бъдат прагматични и гъвкави при преговорите за напускане на Съюза от Обединеното кралство.

Ние вярваме, че е в най-голям интерес за Европа, САЩ и за глобалната икономика преговорите за излизане на Великобритания от ЕС да доведат до силно интегрирани отношения между Обединеното кралство и Съюза, посочи той след разговор с неговия немски колега - Волфганг Шойбле в Берлин.

Ние смятаме, че е от ключово значение тези преговори да бъдат прагматични, прозрачни и да преминат в спокоен тон, като и двете страни трябва да демонстрират гъвкавост, допълни той.

Според него икономиката на САЩ продължава да се развива по стабилен начин въпреки насрещните ветрове, на които е изложена глобалната икономика.

Джейкъб Лю също така отбеляза, че по-късно днес планира да пътува за Лондон, за да се срещне и с новия британски финансов министър Филип Хамънд.

Ще се срещна с новия финансов министър на Великобритания този следобед, като очаквам с нетърпения тази среща, посочи финансовият министър на САЩ.

В същото време Волфганг Шойбле посочи, че той вече е разговарял по телефона с Хамънд и отбеляза, че новият британски министър има добра биография. Шойбле определи като разумна позицията на Хамънд относно необходимостта финансовият център в Лондон да има достъп до пазарите в ЕС.

Немският финансов министър също така отбеляза, че ние ще направим всичко, на което сме способни, за да сме уверени, че вотът за Brexit ще окаже възможно най-слабо негативно влияние.

Според него безработицата, политическите рискове и социалните проблеми са основна заплаха за глобалния икономически растеж.

Шойбле каза, че на днешната си среща с Джейкъб Лю двамата са обсъдили и състоянието на банковия сектор на Италия. Той обаче подчерта, че не вижда причини да се спекулира със стабилността на италианските банки и че ако е необходимо решение по отношение на техните ликвидни проблеми, то може да бъде намерено в рамките на съществуващите правила в ЕС.

Волфганг Шойбле подчерта, че първо трябва да бъдат публикувани резултатите от последния банков "стрес-тест" на ЕЦБ, преди да се мисли за каквото и да е решение за състоянието на италианските банки.

Ако има повишение на необходимостта от действие във връзка с италианските банки, намирането на решение трябва да стане в рамките на европейските правила, заяви той.

Неговите коментари са на фона на провежданите разговори на властите в Италия с европейските оторизирани органи за възможността за предоставяне на държавна помощ на някои проблемни банки в страната, с оглед на огромните по размер т.нар. "необслужвани кредити" в италианската банкова система, които са в размер на 360 млрд. евро.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна