Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Британският премиер Тереза Мей назначи нови министри

| обновено на 14.07.16 в 17:08
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британският премиер Тереза Мей назначи нови министри на правосъдието и образованието. Лиз Тръс, която досега беше министър на околната среда, ще поеме правосъдното министерство. Досегашният министър по международното развитие Джъстийн Грийнинг ще отговаря за образованието. Грийнинг също така ще бъде министър за жените и равенството.

Лиз Тръс става правосъден министър на мястото на Майкъл Гоув. Той подкрепяше кампанията за излизане на Великобритания от ЕС и се бори за поста на лидер на Консервативната партия, но не събра достатъчно гласове сред консервативните депутати, за да достигне последния кръг от надпреварата.

Консервативният депутат Крис Грейлинг е назначен от премиера за нов министър на транспорта. Грейлинг подкрепя излизането на Великобритания от Европейския съюз. Дългоочакваното решение за разширяването на летищата в страната ще бъде сред най-проблемите въпроси за новия министър, уточнява Ройтерс.

Междувременно британският социален министър Стивън Краб е подал оставка. Телевизия Скай цитира негово изявление, публикувано след срещата му с премиера Тереза Мей, че решението е в най-добрия интерес на семейството му.

Краб, както и Гоув, беше единият от кандидатите за лидер на Консервативната партия и следващ премиер на страната, припомня Ройтерс.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна