Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Френското правителство обяви тридневен национален траур

Терорът отново връхлетя Франция, този път в Ница

Камион помете стотици хора в Ница, жертвите достигнаха 84

| обновено на 15.07.16 в 18:56
Снимка: ЕПА/БГНЕС

31-годишният Мохамед Лахуедж Булел е нападателят, отнел живота на най-малко 84 души в Ница, включително 10 деца. Той е наел камиона-убиец два дни преди нападението. Полицията е проследила пътя му благодарение на видеозаписи от уличните камери.

Булел е бил с двойно гражданство - френско и тунизийско. Нищо във вида и поведението на нападателя от Ница не е издавало намеренията му за снощната атака, според свидетелствата на негови съседи, разпитвани от медиите. Работил е като шофьор-доставчик, бил е самотен, мълчалив, без никакви признаци за религиозна принадлежност. Осъждан наскоро за прояви на насилие, но без подозрения в радикален уклон.

Десет деца и тийнейджъри са сред загиналите при атаката в Ница, обяви прокурорът на Париж Франсоа Молен. Загиналите са 84, а ранените са 202, като 52 от тях са в критично състояние. Френските сили за сигурност все още преценяват дали нападателят е действал сам или заедно с други хора. Засега никой не е поел отговорност за нападението, но то прилича на атака, извършена от терористична организация, обясни Молен. 

Преди да бъде убит от силите за сигурност, Булел е стрелял няколко пъти по полицаите. В кабината на камиона на нападателя е открит един пистолет, но е имало и много фалшиви оръжия. По-късно от дома му са конфискувани компютър и телефон, посочи прокурорът.Прокурорът уточни, че бившата съпруга на Булел е в ареста.

Мъжът е бил от Мсакен, близо до град Сус в Тунис, съобщиха източници от тунизийските служби за сигурност. За последно Мохамед Булел е посетил града преди четири години. На властите в Тунис не е било известно той има радикални или ислямистки виждания. Бил е женен и е имал три деца.

СнимкаРазследването ще бъде наблюдавано лично от президента Франсоа Оланд и премиера Манюел Валс, които пристигнаха в Ница. Двамата съобщиха за предстоящ проектозакон за удължаване на извънредното положение в страната.

Президентът Оланд определи нападението като терористичен акт:

Франция беше атакувана на националния си празник - 14-и юли, символ на свободата. Човешките права биват отричани от тези фанатици и по тази причина Франция неизбежно е мишена. Нищо няма да ни накара да отстъпим от решимостта си да се борим с терора. Ще направим по-интензивни действията си в Сирия и Ирак, както и ще продължим поразяваме бастионите на тези, които ни атакуват на собствената ни територия.

Премиерът Валс заяви след извънредното заседание на съвета за отбрана и сигурност, че страната трябва живее със заплахата от тероризма: 

Искаме да кажем на френския народ и то много силно - няма да се предадем. Франция няма да се поддаде на заплахата от тероризъм. Навлязохме в нова ера и Франция ще трябва да живее с тероризъм. Трябва да се обединим и това е посланието и на президента - бъдете единни, покажете сдържаност заедно.

Оланд и Валс посетиха местната болница "Пастьор", където са приети повечето ранени. Около 50 пострадали деца са настанени в детската болница на града. Две от тях не са могли да бъдат спасени, други са между живота и смъртта, съобщи говорител на болничното заведение.

Нападението с камион беше извършено около 23 часа снощи във френския град Ница, по време на заря по повод националния празник на страната. Камионът се е движил сред тълпата близо 2 километра. Имало е престрелка между хора, които са били в камиона и полицейски части. В превозното средство са открити множество оръжия и гранати.

СнимкаСред жертвите и ранените има десетки деца и чужденци от САЩ, Русия, Украйна, Армения.

Германия затяга контрола по границата с Франция след атентата. Мярката ще бъде предприета в координация с френските власти. Засилва се и контролът на германските летища. Кметът на Лондон Садък Хан заяви, че мерките за сигурност в града ще бъдат увеличени заради атаката в Ница.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна