Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Велин Филипов: Новото предложение за данък "уикенд" няма да натовари обикновените хора


Новият вариант за данъчно облагане на служебните активи, ползвани и за лични цели, няма да натовари допълнително обикновените хора, заяви пред "Хоризонт" Велин Филипов от Института на дипломираните експерт-счетоводители в България. В момента личното ползване се счита за "доход в натура", за който се дължат данъци и осигуровки.

С промени в Закона за корпоративното подоходно облагане се предлага още една възможност, при която работодателят може да избере да плаща 10% данък върху личното ползване, но без да се дължат други преки налози. Промените вече са одобрени на първо четене от бюджетната комисия в парламента.

Работодателите ще решават кой от двата режима да изберат или върху "доходите в натура" да се плащат данъци и осигуровки, или новата възможност само 10% данък върху разходите.

Твърде вероятно е почти всички да се ориентират към новата опция, която се предлага 10% и никаква повече данъчно-осигурителна тежест, заяви за "Хоризонт" експерт-счетоводителят Велин Филипов с уточнението, че отговорът е само за служителите, чиито доходи са под максималния осигурителен праг от 2 600 лева. При висшите ръководители, където доходът е по-голям, може да се избере и вече съществуващият вариант.

Експертът коментира и варианта, при който активите не са с висока стойност като автомобили и недвижими имоти, а са мобилни телефони или компютри:

За телефоните е въведено отделно правило в този законопроект. Ако ти можеш да докажеш какво е съотношението на ползване, се прилага в реалното съотношение. Ако обаче не можеш да докажеш какъв е размерът на личното ползване, но има такъв, е заложен служебен процент в законопроекта и той е 20 на сто.

С проекта се отменя и един данък, уточни Велин Филипов:

Отново 10% данък върху разходите за поддръжка, ремонт и експлоатация на превозни средства за управленска дейност. Сумата, която влиза от нея в бюджета, е над 20 милиона.

Заради това ефектът върху бюджета не може да бъде изчислен. Докато декларирането не се опрости още, рядко фирмите ще го правят, въпреки че извършват закононарушение.

Още за промените, предлагани от управляващите, можете да чуете в предаването "Хоризонт за вас" следобед.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна