Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ислямска държава пое отговорност за нападението в Ница

Във Франция започва тридневен национален траур за 84-те жертви на нападението в Ница

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Във Франция започва тридневен национален траур за 84-те жертви на нападението в Ница по време на националния празник. Днес френският президент Франсоа Оланд отново свика заседание на съвета за отбрана във връзка с мерките за сигурност в страната.

Френската полиция е арестуваа четирима мъже от обкръжението на нападатея от Ница Мохамед Булел, прегазил с камиона си тълпата на 14 юли. Още е в ареста и бившата съпруга на нападателя, задържана вчера. Прокуратурата издирва евентуални съучастници на терориста.

Според френската телевизия ТФ1 името на 31-годишния тунизиец се среща в досие за сирийско-иракска мрежа за набиране на джихадисти, действала в района на Ница. Тази информация беше опровергана от френския вътрешен министър Бернар Казньов, докато в същото време премиерът Манюел Валс заяви пред телевизия Франс 2, че терористът е несъмнено свързан с радикалния ислямизъм. Премиерът отрече да е имало пропуски в мерките за сигурност по време на трагично завършилия празник.

На пресконференция снощи прокурорът на Париж Франсоа Моленс заяви, че характерът на нападението напълно съответства на призива на "Ислямска държава" за постоянни смъртоносни атаки. Във вчерашните си съобщения терористичната организация не споменава атаката в Ница. 

Междувременно групировката Ислямска държава пое отговорност за нападението с камион в Ница, предаде АФП като се позова на свързана с джихадистите информационна агенция. Източник от групировката заяви, цитиран от агенция Амак, че един от техните "войници" е извършил касапницата "в отговор на призивите за нападения срещу държавите от коалицията, която се сражава с ИД".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна