Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обама свика среща на екипите по национална сигурност и по външна политика заради Турция

Американският президент Барак Обама се среща с екипа по национална сигурност в по международна политика, за да обсъди последните събития в Турция. Официално Вашингтон  подкрепя демократично избраното управление и призовава всички страни да покажат сдържаност.

Нестабилната обстановка постави въпроси относно ключовото партньорство с Турция в борбата срещу групировката "Ислямска държава", като анализатори коментираха, че евентуален успешен преврат би създал трудности при продължаване сътрудничеството на този фронт.  По-рано висш представител на Пентагона заяви, че събитията не са оказали влияние на въздушните операции срещу ИДИЛ, които се провеждат от съвместната американо-турска база в Инджирлик.

Междувременно от САЩ преустановиха всякакви полети до Турция и забраниха кацането на авиокомпании летящи от Турция до САЩ поради нестабилната обстановка. Федералната администрация по авиация издаде разпореждане на фона на инструкциите на властите към американците да не използват летище "Ататюрк" заради спорадични престрелки.
"На всички авиокомпании, независимо в коя страна са регистрирани, е забранено да летят до Съединените Щати от Турция директно или през трета страна", допълни от своя страна американското посолство в Анкара.

Държавният секретар Джон Кери заяви, че Съединените щати ще окажат съдействие на Турция в разследването на проваления преврат и покани Анкара да сподели всякакви доказателства, с които разполага срещу живеещия в САЩ опозиционер Фетула Гюлен. В Люксембург Кери посочи, че Вашингтон все още не получил официална молба за екстрадицията на Гюлен, който беше посочен от турския премиер като организатор на опита за преврат.

Американските граждани бяха посъветвани да стоят на безопасни места,  да избягват ненужни пътувания и да следят информациите по медиите.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна