Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хиляди хора се поклониха в Пловдив пред мощите на Свети Георги Победоносец

Снимка: БНР архив

Хиляди хора изпълниха митрополитския храм „Света Марина“ в  Пловдив, за да се поклонят пред мъченицата, чиято памет църквата почита днес и пред мощите на Свети Георги Победоносец, които пристигнаха от гръцкия метох „Света Богородица” в Палеохори. Божествената света литургия отслужиха париарх Неофит и пловдивският митрополит Николай. Патриархът благослови храма с думите:

Нека Бог, да закриля всички нас, да ни укрепва с божествената си благодат в християнския ни живот и в подвига на благочестието.

Двойна е радостта на Пловдив заради храмовия празник и заради посрещането на мощите на Свети Георги точно в този ден, каза митрополит Николай:

Християнският свят и общността на православните българи, изживяват нелеки дни. И както изглежда, те не ще свършат скоро.

С вяра, с търпение, с лична болка, с надежда, стотици хора присъстваха на богослужението и с часове очакваха да се поклонят пред църковната реликва.

Танцови и певчески състави от Североизточна България пък участваха храмовия празник на манастира „Света Великомъченица Марина” край село Ботево, община Аксаково като се включиха в традиционния фолклорен фестивал в местността „Света Марина”

Хората се тълпяха пред иконата на Света Марина в храма край манастира, за да се помолят за здраве и благополучие. На всеки беше раздаден традиционния курбан, а пред чешмите с лековита вода също имаше опашки. 20-годишната Марина Маринова от Добрич беше дошла, за да отбележи именния си ден и да си налее от водата за здраве.

Любен от Асеновград, послушник в манастира в Ботево, обясни, че историята на манастира е много стара – още от Турско робство.

Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, благослови всички присъстващи на празника и припомни подвига на Света Великомъченица Марина, почитана от целия православен свят.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна