Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Оперни концерти от фестивала „Варненско лято“

БНР Новини
Снимка: varnasummerfest.org

Всеки петък през юли от 23 часа ви предлагаме поредица от 4 предавания, в които представяме записи, съхранени във фонотеката на радио Варна.
Всички регистрации са направени по време на фестивала „Варненско лято“. Ще включим машината на времето, а това в радиото става много лесно. Просто преглеждаме съхранената звукова памет на България и избираме.

На 22 юли обръщаме внимание на големите оперни концерти – Анна Томова-Синтова, Стефка Евстатиева, Никола Гюзелев, Катя Ричарели, Ан Мари Бланза. Само през 1987 г. има няколко грандиозни събития. Фестивалът е открит с концерт на Варненската филхармония с диригент Иван Маринов и солист Анна Томова-Синтова. Няколко дни по-късно отново варненската филхармония свири под диригентството на Георги Нотев, но солист вече е Стефка Евстатиева. Оркестър „Симфониета“ на БНР воден от своя диригент Камен Големинов представя тъй рядко изпълнявания по онова време бароков репертоар, а Ан-Мари Бланза пее арии от Люли и Рамо. Гостува и камерният оркестър на Миланската скала. Те поднасят на публиката италиански инструментални и вокални шедьоври, като солист е великолепната Катя Ричарели. Да ви припомня, че пак от 1987 са гастролите на Московските виртуози и Владимир Спиваков, Берлинската филхармония и Отмар Сюитнер, които вече ви представих в първото предаване.
Оперната слава на фестивала ще продължи със записи от друг концерт този път на съставите на Варненската опера дирижирани от Иван Филев – грандиозен концерт от 1990 г. с популярни оперни фрагменти представени от Никола Гюзелев, Иван Консулов, Валентина Чавдарова, Алис Багдасарян.
От по-новата история на фестивала се спрях на концерта на Иво Йорданов от 2012 г., когото откриваме в руски репертоар – Чайковски, Бородин.

За финал – на 29 юли – концерт на камерния ансамбъл „Йохан Щраус“, Австрия с диригент Винфрид Карлингер. Валсовете на фамилията Щраус и Йозеф Ланер са точно толкова добър музикален фон за летните жеги, колкото и за първия ден на новата година. Няма да забравим и песенните рецитали – на Маргарита Лилова съпровождана от Юрий Буков и на Александрина Милчева и Майер Франк.

А сега две изкушения:
• Анна Томова-Синтова – ария на Елизабет от „Дон Карлос“ на Верди с Варненската филхармония диригент Иван Маринов от 1987 г.




• Никола Гюзелев – ария на крал Филип II от „Дон Карлос“ на Верди с Варненската филхармония, диригент Иван Филев от 1990 година.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!