Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК обяви, че нарасналата несигурност след Brexit ще натежи на перспективите за икономическия растеж

Днес Европейската комисия представи доклад, в който направи своята първа оценка за икономическите перспективи пред еврозоната и целия Европейски съюз след резултатите от проведения на 23-ти юни референдум във Великобритания.

Според ЕК нарасналата несигурност след Brexit ще натежи на перспективите за икономическия растеж както на Великобритания, така и на Европейския съюз като цяло.

Комисията посочва, че икономическият пейзаж не се е променил съществено през седмиците след пролетната прогноза, публикувана на 3-ти май, но резултатите от референдума във Великобритания на 23-ти юни са променили условията по пътя занапред.

Гласуването на британците за напускане на ЕС е довело до нестабилност на финансовите пазари, резки промени във валутните курсове и значително увеличаване на несигурността. Тези развития и несигурността, произтичаща от очакванията за по-продължителен период на преговори за излизане на Обединеното кралство от Съюза, имат потенциала да навредят на икономическото възстановяване в ЕС. Докато несигурността се очаква да намалее с течение на времето, предстоящите промени в икономическите и политическите отношения между Великобритания и останалите държави - членки биха могли да имат по-дълготраен ефект върху средносрочните и дългосрочните икономически перспективи, се посочва в доклада на ЕК.

Според комисията, икономическите перспективи в настоящия момент се влияят основно от несигурността, произтичаща от гласуването за Brexit. Без информация за ситуацията след излизането на Великобритания (например търговските модели, мобилността на стоки, услуги и работна сила, както и политически отговори), е трудно да се очертае "новото равновесие" и поради това е невъзможно да се уточни коригирания път на развитие в бъдеще. Това означава, че шокът от несигурността може да се развие по съвсем различен начин от гледна точка на размер и продължителност, отбелязва ЕК и допълва: Първата оценка започва като се погледне икономическото развитие между нашата пролетна прогноза и референдума във Великобритания. За да се получи след това представа за близкосрочното влияние на несигурността, свързана с референдума, се взимат предвид анализите, които са базирани на моделни сценарии и на експертни оценки, за да се оцени "по-мека" и "по-тежка" форма на шока, предизвикан от несигурността след гласуването за Brexit.

Европейската комисия отбелязва, че повишената несигурност е довела до влошаване на перспективите за растеж на Великобритания, но също така и за останалата част от ЕС през 2016-а и 2017-а година. През последните месеци икономиката на ЕС се развиваше до голяма степен в съответствие с пролетната прогноза на комисията, т.е. запази се икономическата експанзия с умерени темпове, като тя беше почти изцяло задвижвана от вътрешните компоненти на БВП. Частното потребление се възползваше от ниските цени на петрола, много гъвкавата парична политика и продължаващото разкриване на работни места, инвестициите се ускориха леко, докато нетната търговия остана като спирачка за растежа. Преди референдума в UK, растежът на БВП в еврозоната се очакваше да достигне 1,7% както през тази, така и през следващата година. Но след вота на британците за излизане от ЕС се очаква забавяне на частното потребление и инвестициите и по-солидно негативно въздействие върху външната търговия на Съюза.

Взимайки предвид резултатите от сценарийния анализ, ЕК вече очаква по-сдържан икономически растеж в еврозоната през 2016-а година (към 1,5% -1,6%) и през 2017-а година (към 1,3% - 1,5%). Това предполага загуба с 0,25% до 0,5% на растежа на БВП през следващата година при загуба на икономически растеж във Великобритания с между 1% до 2,75%, показва първият анализ на ЕК след Brexit. Влиянието на Brexit върху инфлацията се очаква да бъде концентрирано предимно върху следващата година, като инфлацията в еврозоната вероятно ще бъде с 0,25% до 0,00% под досегашните прогнози, докато тази в Обединеното кралство ще бъде по-висока с 0,66% до 1%, очаква Комисията.

Като цяло вотът на британците за напускане на ЕС увеличава значително рисковете пред перспективите за икономическия растеж и то в посока надолу (за по-слаб от очакваното растеж). Референдумът създаде изключително несигурна ситуация. Поради липсата на информация за новото равновесие след излизането на Великобритания много елементи все още не са включени в оценката, но въпреки това представляват значителни рискове за нашите прогнози. С оглед на досегашните проучвания за потенциалното въздействие на Brexit, повечето от тези рискове са в посока надолу, посочва ЕК.

Таблица с прогнозите на ЕК за икономическия растеж в ЕС, еврозоната и Великобритания преди и след Brexit

Снимка

Цялата първоначална оценка на ЕК за икономическите перспективи в ЕС и еврозоната след британския референдум може да водите тук.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна