Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МОК отложи решението за Русия, отне ѝ домакинството на големи състезания

МОК отложи решението за Русия, отне и домакинството на големи състезания
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Решението на Международния олимпийски комитет за евентуалното изключване на Русия от олимпийските игри в Рио де Жанейро беше отложено. Независимата комисия към Антидопинговата агенция УАДА представи доклад вчера след разследването на обвиненията за машинации на допинг пробите от Игрите в Сочи. На база този доклад УАДА препоръча на МОК да отстрани руските спортисти от участие на Олимпиадата в Рио. Според доклада на УАДА допинг пробите на руските спортисти са подменяни в лабораторията със знанието на властите в Русия.

Изпълкомът на МОК забрани на страната да организира състезания през 2016 година. Първите стартове, които ще бъдат преместени от Русия, са турнирът Гран при по фигурно пързаляне в Москва, което трябва да се проведе на 4-6 ноември, както и ски-скока за Световната купа на 9-11 декември в Нижни Тагил. МОК попари надеждите на Русия и да организира Европейските игри през 2019 година. Изискването на МОК за отнемане на домакинствата от Русия важи за 2016 година, а забраната ще бъде преразгледана през декември. Състезанията за началото на 2017 година също може да бъдат преместени. За февруари има насрочено световно първенство по бобслей и скелетон в Сочи.

Освен това Изпълнителното бюро забрани да бъдат  издавани акредитации за Игрите в Бразилия на представители на руското спортно министерство. Международният олимпийски комитет ще изчака до 21 юли, за да разбере окончателното решение на Спортния арбитражен съд по отношение евентуалното участие на 68 "чисти" руски спортисти. Те са обжалвали наказанието за изключване от игрите в Бразилия.

В следващите дни МОК ще провери отново всички допинг проби на руски спортисти, взети по време на Зимната Олимпиада в Сочи през 2014 година.

МОК инициира повторен анализ, в това число и криминалистическа експертиза на пробите на всички руски спортисти, участвали на Зимните олимпийски игри в Сочи. Ще бъдат проверени също техните треньори, длъжностни лица и персонал. За тази цел е създадена специална дисциплинарна комисия под председателството на Денис Освалдо, бивш швейцарски гребец и член на изпълкома на МОК. След като излезе докладът на тази комисия, изпълкомът на МОК ще наложи съответните санкции, ако бъдат намерени доказателства за нещо нередно, се казва в съобщението на МОК.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна