Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Днес е Илинден

| обновено на 20.07.16 в 08:34

Днес православната църква почита Свети пророк Илия. На Илинден много църкви и манастири у нас имат храмов празник. Имен ден празнуват всички с имена: Илия, Илиян, Илияна, Илкo, Илкa, Илчо. Това са близо 66 хиляди души у нас, сочат данни на националната статистика.

Пророк Илия е единственият старозаветен праведник, на когото има посветени много храмове. Почитта към него се обяснява не само с житието му, изпълнено с чудеса, но с житейския му край, който не е като на всички други светци. Според Библията той е възнесен жив на небесата с огнена колесница. На този ден във всички църкви и манастири има Света литургия в негова чест, правят се курбани за здраве на хората.

В народните вярвания Пророк Илия е господар на летните небесни стихии, гръмотевиците и градушките, носи дъжд и влага, и закриля живота. Заради силата, която притежавал, народът го нарича Илия Гърмодолец, Гърмоломник, Гръмовник. В народните представи той препуска по небето със златна колесница, от която изпраща огнени стрели.

В плевенското село Бохот ще бъде открит параклис "Свети Пророк Илия" на днешния ден. Строен е пет години с помощта на хора от селото. Общинската администрация на Плевен е осигурила 10 000 лева за иконите и довършителни работи. В селото няма църква от миналия век, тъй като старата била разрушена.

С тържествена Света литургия Тетевенският манастир "Свети Пророк Илия" ще отбележи храмовия си празник. Манастирът "Свети Пророк Илия" е създаден по време на Втората българска държава. Преди Освобождението е бил важен книжовен център с килийно училище и библиотека. В началото на 18-и век кърджалиите изпепеляват целия град Тетевен, но манастирът оцелява. В него са намирали подслон дейци на национално-освободителното ни движение. В момента манастирът е без монаси и не функционира. Запазени са единствено църквата и една жилищна сграда в двора. В храма се съхраняват ценни икони и иконостас, изработен през 19-и век.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна