Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кипър отбелязва 42-рата годишнина от турската военна инвазия на острова

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Вой на сирени разбуди Кипър в 5.30 ч. тази сутрин, отбелязвайки 42-рата годишнина от турската военна инвазия на острова. Кипърските гърци посвещават на трагедията, довела до разделянето на страната и продължаващата окупация на 37% от територията й, възпоменателни и църковни служби, докато в северните, окупираните територии датата се чества като “Ден на мира и свободата”. Междувременно двама бивши офицери от 40-хилядния контингент на турската армия на острова са били арестувани във връзка с опита за преврат в Турция.

Националният флаг на всички правителствени сгради в Кипър днес е свален наполовина. Паметта на жертвите от турската инвазия и окупация бе почетена на възпоменателна церемония тази сутрин на военното гробище в Никозия и на панихида, отслужена в църква в столицата, на които присъства президентът Никос Анастасиадис. Довечера годишнините от двете черни дати - преврата срещу правителството на архиепископ Макариос Трети и турското нашествие, ще бъдат отбелязани на специално събитие в президентския дворец.

В същото време самообявилата се Севернокипърска турска република чества деня като “Ден на мира и свободата”, но заради опита за преврат в Турция празничната програма бе съкратена. Отменени бяха тържества и концерти, няма да има и военен парад с танкове, тежка военна техника и авиация, както и авио шоу.

Решението на кипърския въпрос не може да включва каквато и да е форма на гаранция или наличие на чужди войски, подчерта в изявление президентът Никос Анастасиадис. Отбелязвайки годишнината, лидерът на кипърските турци Мустафа Акънджъ заяви, че новият двуобщностен федерален Кипър трябва да даде политическо равенство и суверинитет на двете съставни държави.

Преговорите за обединението на Кипър са в най-интензивната си и критична фаза. До края на юли предстоят още три срещи между двамата лидери.

Междувременно стана ясно, че двама бивши офицери от окупационната турска армия на острова са били арестувани в Анкара във връзка с разследването на опита за преврат. И двамата са служили като ръководител на “гражданската отбрана” в периода 2012 – 2016 г.

Полицията в окупираните територии разследва пожар в депо за отпадъци в района на Фамагуста, при който са били намерени около 100 изгорени книги на Фетхуллах Гюлен. Предполага се, че те са били унищожени заради опасения сред кипърските турци от разпространение на “лова на вещици” срещу негови поддръжници и на острова.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна