Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Булгартрансгаз" планира да инвестира близо 1 милиард лева в развитие на газовата инфраструктура

"Булгартрансгаз" предвижда нарастване на добива и потреблението на газ у нас

Потреблението на природен газ у нас в следващите 10 години да се увеличи с около 40 на сто. Това прогнозират от дружеството "Булгартрансгаз" в плана си за развитие на мрежата до 2025 година. За този период компанията планира да инвестира близо 1 милиард лева в развитие на газовата инфраструктура, като по-голямата част от тези средства се очаква да бъдат похарчени през следващите две години.

"Булгартрансгаз" предвижда значително нарастване на местния добив за следващите години. От почти нулев, какъвто е в момента, до 600 милиона кубически метра газ годишно. Към момента най-добре е проучено находището "Койнаре", където прогнозните запаси на Блок А – Ловеч са 13,7 милиарда кубически метра газ. Последните сеизмични изследвания на нови акватории в блок "Галата" показват около 20-процентна вероятност за наличие на нови ресурси от 3,5 милиарда кубически метра газ. Очаква се през следващите години броят на входните точки, през които постъпва синьо гориво в страната, да се увеличи заради развитието на междусистемните връзки с Румъния, Турция, Гърция и Сърбия. Те ще дадат възможност за доставки от различни източници и по различни трасета, след осъществяването на международните проекти за газопроводи. Предвижда се и изграждането на газов хъб "Балкан", както и удвояване на капацитета на газохранилището в Чирен. Всичко това, според "Булгартрансгаз", ще увеличи конкуренцията и ще окаже положителен ефект върху потребителите.

Планът за развитие на газопреносната мрежа през следващите десет години ще бъде обсъден днес в Комисията за енергийно и водно регулиране.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени