Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новият пакет от стимулиращи мерки на японското правителство може да достигне 20 трлн. йени

Пакетът от стимулиращи икономиката мерки на властите в Япония ще бъде очертан до края на месеца и вероятно ще достигне до 20 трлн. йени (за около 187 млрд. долара), или двойно по-голям от предварителните оценки, съобщава в четвъртък изданието Mainichi Shimbun.

Според японското издание допълнителният бюджет за финансиране на тези мерки ще бъде одобрен от парламента на страната през септември. В тази връзка се очаква правителството да емитира допълнително облигации през текущата фискална година за първи път от четири години насам.

Пакетът за стимулиране на икономиката ще включва фискални разходи за повече от 3 трлн. йени, нисък лихвен процент за дългосрочни заеми към фирми на стойност 6 трлн. йени, заеми, отпуснати от държавни кредитори за 5 трлн. йени, и проекти в частния сектор с държавни субсидии на стойност 6 трлн. йени, посочва Mainichi Shimbun.

Японското издание също така отбелязва, че правителството планира да разшири заемите в долари за частните фирми, отпускани от държавните кредитни институции.

Обявяването на очертанията на пакета ще бъде факт, след като Японската централна банка обсъди дали икономиката се нуждае от по-нататъшно разхлабване на паричната и лихвената си политика, за да се преодолее дефлацията, на редовното си заседание на 28-и и 29-и юли.

Нарастващите очаквания за допълнителни стимулиращи мерки от страна на властите в страната продължават да отслабват японската валута. По-рано днес щатският долар поскъпна до нов 5-седмичен връх от 107,49 йени, надвишавайки бившия връх около 106,80 йени, който беше достигнат в ранните часове на 24-ти юни, преди да стане ясно, че британците гласуваха за Brexit, след което последва паника на финансовите пазари и драматичен спад на "зелените пари" само в рамките на същия ден до 98,90 йени (най-ниско ниво на долара от ноември 2013-а година). Следващата техническа бариера пред долара лежи около 108,30 йени (100-дневна пълзяща-средна), докато важната техническа зона на подкрепа за щатската валута е вече разположена около 106,80/70 областта (бивш важен връх от 24-ти юни и 200-седмична пълзяща-средна).

От своя страна еврото поскъпва с 0,55% обратно към неговия бивш връх от 15-и юли около 118,39 йени, като евентуален пробив над него може да задълбочи възходящото движение на единната европейска валута към бившия ѝ връх от 24-ти юни от 121,96 йени, малко под който е разположена и важната 100-дневна пълзяща средна около 121,70 нивото.

Графики на долар/йена и евро/йена преди и след Brexit

Снимка


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна