Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

РИОСВ - Благоевград залови петима души за събиране на мурсалски чай в големи количества

Мурсалски чай

Незаконно събиране на мурсалски чай в големи количества е констатирала Инспекцията по околна среда и води в Благоевград. Петимата нарушители са заловени на място в планината Славянка.

Екоинспекторите са действали по сигнал, получен на електронната поща на министерството и Регионалната инспекция. Нарушителите са събирали защитената от закона билка в местността Ливаде, над санданското село Голешово, каза говорителят на РИОСВ Александър Гошев:

Събирането на мурсалския чай от естествените му находища на територията на цялата страна е забранено със заповед на министъра на околната среда и водите. Става дума за сериозно количество – около 20 хиляди стръка от билката. Количествата са иззети и предстои налагане на глоби, които според разпоредбите на закона за лечебните растения, са в размер от 100 до 1000 лева.

25 килограма е било събраното количество от защитеното растение, което тук се нарича пирински или алиботушки чай. На петимата нарушители са съставени  персонални актове. Очаква се заради сериозността на нарушението да бъдат наложени най-високите глоби, разписани в Закона за лечебните растения. По повод обвиненията към министерството на околната среда и водите, че не прилага ефективно мерките за защитените растения, от Екоинспекцията в Благоевград  апелираха  хората да подават сигнали, ако станат свидетели на подобни нарушения:

И по електронна поща , и по телефоните… На зеления ни телефон, който е денонощен, инспекцията реагира незабавно.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна