Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д. Песков: Кремъл не знае руски военни самолети да са бомбардирали американска база в Сирия

Дмитрий Песков
Снимка: вестник "Дневник"

Кремъл не разполага с данни за инцидента, при който руски военни самолети са бомбардирали база в Сирия, използвана от САЩ и Великобритания. Информацията беше съобщена по-рано през деня от вестник "Уолстрийт джърнъл", като изданието се позова на американските военни и разузнавателни служби.

Информацията за руска бомбардировка над база, намираща се на границата с Йордания и използвана от САЩ и Великобритания в Сирия, беше оставена на този етап без потвърждение, както и без по-сериозен коментар от страна на руските власти.

Не, в Кремъл не знаят и в този случай няма какво да коментирам вестникарски статии, подчерта Дмитрий Песков, говорител на руския президент Владимир Путин, като допълни, че това е въпрос, който трябва да бъде зададен в Министерството на отбраната.

Необходимо е да се изчака да излязат официалните съобщения на руските власти по инцидента, коментира московският анализатор  Алексей Малашенко, според когото е ясно, че или някои се опитва да намали военното влияние на САЩ в сирийския конфликт, но и съответно това на Русия, както и може би да ограничи журналистите, отразяващи тази проблематика. Ако Москва хипотетично с този акт се е опитала да накара Вашингтон да стане по-сговорчив по темата Сирия, то това е доста глупав ход, защото рано или късно това ще доведе до ответни действия, обясни още Малашенко. Ако наистина тази база се окаже свързана със САЩ, то тогава нещата могат да станат още по-сериозни, тъй като това няма да е случаят с турският президент Ердоган, който нареди свалянето на руския бомбардировач над Сирия преди 8 месеца, коментира московския анализатор.

Според водещи руски електронни медии е възможно именно поради тази причина досегашният командващ на руските части в Сирия Александър Дворников да е бил преместен в южния руски военен окръг. Дворников пое военното командване на Крим и със закрит указ беше удостоен от президента Путин със званието "Герой на Русия". Всъщност днес стана ясно, че новият командващ на руските части в Сирия е генерал-лейтенант Александър Журавльов, които беше до скоро началник щаб на руските военни в близкоизточната страна.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна