Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спорът в Южнокитайско море ще бъде основна тема на срещата на външните министри от АСЕАН

Снимка: БТА
Външните министри на десетте държави от Асоциацията на страните от Югоизточна Азия се събират в столицата на Лаос - Виентян, като се очаква доминираща тема да бъде териториалният спор в Южнокитайско море, предаде ДПА. Международният арбитражен съд в Хага обезсили претенциите на Китай към по-голямата част от този район, но Пекин отхвърля решението като невалидно.

Постигането на консенсус по въпроса се блокира от ключови съюзници на Китай в асоциацията АСЕАН. При откриването на форума премиерът на Лаос Тонглун Сисулит призова за единство и взаимодействие, но дипломати се съмняват, че ще бъдат приети някакви съществени декларации по повод решението на международния арбитраж.

Държавният секретар на Съединените щати Джон Кери очаква да се срещне с руския външен министър Сергей Лавров в кулоарите на срещата на високо равнище на държавите от АСЕАН. По-рано той заяви, че САЩ и Русия планират "твърди стъпки" по отношение на Сирия, припомня "Гласът на Америка". ТАСС също информира, че се работи за провеждането на разговор Лавров-Кери на срещата на Асоциацията на държавите от Югоизточна Азия и цитира пресслужбата на Сергей Лавров, че са предвидени няколко двустранни срещи.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени