Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МОК прехвърли топката на отделните федерации – всяка ще решава дали ще допусне руснаците до Игрите в Рио

МОК отложи решението за Русия, отне и домакинството на големи състезания
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Международният олимпийски комитет няма да спира руските спортисти от участие на Олимпийските игри в Рио де Жанейро и няма да прекрати членството в организацията на Руския олимпийски комитет. Всяка международна федерация ще решава сама за себе си дали да допусне руски спортисти на Олимпиадата. Това решение бе взето на днешния изпълком на МОК, на който бе обсъдено предложението да отстраняване на руските спортисти от Олимпиадата.

Ще приложим презумпцията за невинност по отношение на руските атлети, за да не поемат колективна отговорност както се препоръчва в доклада на МакЛарън. Естественото право налага на всеки отделен човек да се даде шанс да опровергае обвиненията срещу себе си, заяви Томас Бах.


На 18 юли Световната антидопингова аганция УАДА представи доклад за разследване във връзка с манипулиране на допинг пробите на руски спортисти от Зимната Олимпиада в Сочи през 2014. В тази връзка УАДА препоръча на МОК и международните спортни федерации да отстранят руските спортисти от участие на Игрите.

От МОК обаче няма да допускат до Рио руски спортисти с предишни провинения за допинг, дори да са изтърпели вече наказанията си.  Допуснатите до Олимпиадата руски спортисти ще бъдат подложени на строг допинг контрол, съобщиха още от МОК.

Руската лекоатлетка Юлия Степанова, която бе основен информатор по разкритията на германската ARD за допинга в руския спорт, не получи разрешение от МОК да се състезава като неутрален участник на Олимпиадата.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна