Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ВКС ще гледа жалбата на Местан срещу отказа за регистрация на ДОСТ

| обновено на 25.07.16 в 13:23
Снимка: БГНЕС

Върховният касационен съд (ВКС) ще гледа жалбата на Лютви Местан срещу отказа да бъде регистрирана новоучредената му партия "Демократи за отговорност, свобода и толерантност". Преди две седмици Софийският градски съд (СГС) отказа регистрация на ДОСТ. Според съдия Лилия Илиева, партията е етническа и въпреки че формално документите за регистрация отговарят на закона, те не съответстват на духа му. Лютви Местан отхвърли това твърдение:

В абсолютно всички български партии преобладава определен етнос, като членска маса. Означава ли, че всички български партии са етнически или този принцип се прилага само спрямо определена категория български граждани? Да смятаме ли, че те са второ качество и нямат право на политическо сдружаване?

В жалбата си Местан твърди, че решението на съдия Илиева е било предубедено. По този повод председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов увери: 

Като касационна инстанция, ние сме последна инстанция. Отговорността е много голяма за колегите. Нито много прибързано трябва да се постъпва, нито пък много да се забавя, защото и едното, и другото ще бъдат свързани с аргументи в една или друга посока, каза Лозан Панов по повод днешното заседание по жалбата на Лютви Местан срещу отказа да бъде регистрирана новата му партия ДОСТ. 

Очаква се окончателното решение на съда за регистрацията на ДОСТ да бъде оповестено в началото на август.

Още по темата чуйте в репортажа на Даниел Инков за предаването "12+3".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна