Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Павел Павлов: Туристите подценяват планината

Хората подценяват планината – това е обща грешка. Трябва да знаем, че на първо място е нашата лична грижа за собствената ни безопасност, живот и здраве, както и разбирането, че планината е едно различно място, което трябва да познаваме и уважаваме. Това каза в предаването "Преди всички" организационният секретар на Планинската спасителна служба и ръководител на отряд "София" Павел Павлов.

Колкото повече хора отиват в планината с наближаването на ваканционния месец август, толкова повече се увеличава възможността за инциденти. Планината става все по-достъпна, но това не е обичайната ни градска среда, подчерта той.

Спасителят акцентира върху задължителното предварителното набелязване и проучване на маршрута, както и върху запознаването с метеорологичната тенденция за няколко дни напред. Трябва да сме наясно още с физическата форма и психическото си състояние, а екипировката ни да отговаря на условията.

Планинската застраховка помага на спасителните служби да покриват своите разходи и да поддържат своята готовност, уточни още Павлов, запитан дали хората стават по-информирани относно застраховките за планински туризъм.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна