Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Продължава реставрирането на Голямата Базилика в Плиска

300 хиляди лева са събрани вече от дарения за възстановяването на Голямата Базилика. Реставрирането ѝ продължава с усилени темпове. Това каза днес проф. Божидар Димитров, който беше в Плиска за честването на 1100 години от успението на Свети Климент Охридски.

До момента вдигаме Южния кораб, който не беше засегнат от досегашните реставрации, и вече сме на равнище арките и колоните. Днеска пристигнаха две колони, онзи ден две арки, които вече са монтирани. Вече започна да придобива образ.

Около 900 000 лева са средствата, отпуснати от държавата. Според Божидар Димитров  парите са достатъчни работата да продължи до края на строителния сезон:

Предстои да я направим цялата. Тепърва ще възстановим историческата справедливост. Отделно ще бъде един чудесен обект за туризъм, а и за вярата ще бъде един чудесен обект. Аз възнамерявам да не става музей. Ще използвам авторитета си и всичко като влияние да не го правим музей, защото това ще бъде практически една съвсем нова църква.

След реставрирането на храма ще бъде поставен и мраморен олтар, който ще бъде изработен на остров Проконесос, а идеята е базиликата да стане действаща църква.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна