Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руската делегация замина за Рио де Жанейро

Руската делегация замина за Рио де Жанейро
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руският олимпийски отбор замина за участие на Олимпийските игри в Рио де Жанейро през август. Повече от 100 спортисти от делегацията, състояща се от 387 души, бяха спрени от участие от международните федерации по отделните спортове заради употреба на допинг.

Ще преследваме медалите. Това е. Трябва да се борим за тези, които са дисквалифицирани, заяви хандбалистката Анна Сен.

Това са провокации към нашия отбор и към нашата велика страна. Трябва да бъдем обединени и да станем като семейство, коментира волейболистът Сергей Тетюхин. 

Руската делегация замина с чартър от московското летище Шереметиево към Бразилия, ден след церемонията по изпращане в Кремъл, на която присъства и президентът Владимир Путин.

Руските състезатели по лека атлетика бяха спрени от участие на олимпийските игри в Рио де Жанейро заради системно нарушение на правилата за употреба на допинг. 

Петкратната европейска шампионка по вдигане на тежести Наталия Заболотная е между общо четиримата руснаци, които бяха уличени в употреба на допинг при повторното отваряне на пробите от олимпийските игри в Лондон през 2012 година. Заболотная, Светлана Тзарукаева и Александър Иванов спечелиха бронзови медали във вдигането на тежести на игрите в английската столица, но сега са уличени в употреба на забранени вещества. Четвъртият щангист, приемал допинг, няма отличие от олимпиада.

 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна