Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проверяват качеството на стъклопакетите, предлагани у нас

Агенцията за метрологичен и технически надзор започна проверки на качеството на стъклопакетите, които се предлагат у нас. Проверките обхващат 5 града и показват, че над половината от производителите нямат документи за качеството на стоката си. Проблемните стъклопакети са спрени от продажба, предвидените в закона глоби са от 5 до 15 хил. лева.

Липсата на документи за качеството на предлаганите стъклопакети, лишава хората от информация за най-важните показатели при този вид стока: топлопроводимост, звукоизолация и взломоустойчивост.

Нашият съвет е да си следят за документите, които трябва да придружават и които те трябва да изискват, както и, разбира се, счетоводните документи, като фактури, договори и т.н., защото те са им доказателството, че те са закупили тази дограма от дадения производител, посъветва купуващите стъклопакети Мирослав Йотов от Държавната агенция по метрологичен и технически надзор.

Основният риск при покупка на некачествен стъклопакет е по-бавното изплащане на инвестицията от очакваното, а при дограмите - увисването им, пропускането на вода и образуването на мухъл.

Проверка на "Хоризонт" пред офис на голяма фирма за дограма и стъклопакети в столицата показа, че по-голямата част от хората нямат представа, че трябва да изискват от производителите така наречената "декларация за експлоатационните показатели".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна