Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В. Владкова:

Всеки девети германец се е ангажирал с доброволен труд при посрещането на бежанците

Остава ли все така гостоприемна към чужденците Германия след събитията от последната седмица? Това коментира в предаването "Неделя 150" по програма "Хоризонт" журналистът от Радио България Весела Владкова:

Министър-председателят на Бавария, където се случиха последните нападения, вече категорично настоява за значителни промени в политиката на Германия за бежанската криза. Той иска ограничаване на броя на бежанците в Германия и каза, че това е предпоставка за сигурност. Германците бяха позабравили да говорят за този лимит, за ограничаването им до 200 000 на година. Не бива да забравяме, че темата за сигурността е основна тема за двете консервативни партии, това са посестримите партии: Християн-социален съюз в Бавария и Християн-демократите на канцлера Меркел. Много категоричен в тона си към Берлин е и вътрешният министър на Бавария – Йохан Херман, който обяви, че до 2020 г. ще бъдат назначени 2000 нови служители на реда. Очевидно в Германия изпитват притеснения след тези нападения.

Владкова коментира и какво е отношението на германците към бежанците:

Според едно изследване от последните дни, всеки девети германец се е ангажирал с доброволен труд при посрещането на бежанците. Това са хора с най-различни професии, хора от най-различни възрасти. Помощта, която са оказвали и продължават да оказват, е най-различна от раздаване на вода и сандвичи на границата до частни уроци по немски език, така че голяма част от германците продължават да са убедени, че именно интегрирането на тези хора е важна. Германците са свикнали с чужденци в страната си.

Цялото интервю с Весела Владкова можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна